середа, 8 лютого 2017 р.

«Чому виникає мовний бар’єр , які шляхи його подолання»

Мовний бар’єр  - це  вираз, що означає наявність труднощів у спілкуванні людей, які належать до різних мовленнєвих груп. Також часто мовний бар’єр називається "синдромом собаки" (коли все зрозуміло, але сказати щось неможливо). Це явище вперше охарактеризували викладачі іноземних мов, побачивши, що у їхніх учнів виникають проблеми зі спілкуванням іншою мовою.

Більшість людей, які вивчають іноземну мову, зіштовхуються з цим явищем. Воно заважає вільно спілкуватися іноземною мовою, через  нього люди втрачають впевненість у собі, воно стає перепоною у нормальному спілкуванні між мешканцями різних країн.

Звідки береться ця перешкода, спробуємо розібратися разом. Одною з причин виникнення мовного бар’єру є невпевненість у своїх знаннях. В такому випадку людина боїться осудження  з боку співрозмовника за свої граматичні помилки або величину словникового запасу, тому вважає, що краще  просто нічого не говорити, аніж осоромитися на весь світ)

Існує ще одна причина, яка заважає нам розмовляти іноземною мовою вільно – це психологічний фактор, який залежить від  характеру людини. Якщо людина сама по собі сором’язлива і їй не вистачає впевненості у житті, то ці якості не допоможуть їй і під час вивчення  англійської мови.
Тож, що робити з цим бар’єром? Як з ним боротися?

Щоб подолати мовний бар’єр потрібно виконати 3 умови:
1.    Визнати його наявність та зрозуміти причини його виникнення.
2.    Потрібно мати дуже сильну мотивацію для його подолання.
3.    Умови або ресурси задля цілковитого знищення цієї перепони.


Існують різні шляхи подолання цього феномену, але основним принципом боротьби залишається постійна практика мови. Потрібно подолати свою невпевненість. Найчастіше в такому випадку допомагають подорожі закордон, адже там доведеться спілкуватися з людьми, які не знають вашої рідної мови. І одного разу, почувши як смішно іноземці намагаються розмовляти російською чи українською, ви більше не будете боятися здатися кумедним. Не потрібно боятися робити помилки, адже навіть носії мови їх роблять. Так, авжеж, здаючи усну частину екзамену не потрібно робити помилки, але в щоденному спілкуванні, найважливішим є саме спілкування, а не відсутність помилок.



Немає коментарів:

Дописати коментар